Трите фази на духовниот живот

1508

Во духовниот живот постојат три фази. Во првата фаза, Бог му дава на човекот бонбони и чоколада, бидејќи ја гледа слабоста на душата и нејзината потреба за утеха. Во втората, малку по малку Бог ја одзема Својата благодат од педагошки цели, за да човекот сфати, дека без Божјата помош не може да го направи ни најмалото нешто. Така во човекот се раѓа смирението и тој ја чувствува потребата за сè да прибегне кон Бога. Третата фаза – тоа е постојаната, неизменлива добра духовна состојба.

Преподобен Пајсиј Светогорец

Previous articleПоказатели за духовниот раст - архимандрит Андреј (Конанос)
Next articleМало Повечерие со Акатист кон Пресвета Богородица во црквата Свети Никола во Перт