Спомнувај си за Христос

1311

Нема ништо поубаво од тоа да си спомнуваш за Христос. Да си спомнуваш за Него секој ден, секој час. Оној, кој ќе си спомнува за Него, нема да згреши, и што е најважно, животот никогаш нема да му биде тежок и неподнослив. Зошто да земеме пример од луѓето, кои макар и да знаеме, дека се добри, сепак имаат некакви недостатоци кои вешто ги кријат? Христос затоа се родил како човек – за да може да ни послужи како пример во животот. Неговиот живот бил испреплетен со радост и скрб, Он се изморувал и се отпочинувал, огладнувал и ожеднувал, се веселел и тагувал – како и ние. За секој случај во нашиот живот Он ни дава пример како да постапиме. Затоа и кажуваме: секогаш треба да си спомнуваме за Христос!

Свети Николај (Велимировиќ)

Previous articleСвета Литургија во црквата Свети Илија во Футскрај (Осма Недела по Педесетница)
Next articleСвета Литургија во манастирот Донибрук (Собор на Свети Архангел Гавриил)