Спасува љубовта посведочена со дела

1531

Не кажувај дека само верата во нашиот Господ Исус Христос може да те спаси, зашто тоа е невозможно ако не здобиеш љубов кон Него, посведочена со дела. Што се однесува, пак, до празната вера: “И демоните веруваат и треперат” (Јаков 2:19). Делата на љубовта се следните: усрдна благонаклонетост кон ближниот, великодушност, трпение и разумно користење на нештата.

преподобен Максим Исповедник

Previous articleПромена
Next articleСвета Литургија во манастирот Свети Наум Охридски во Роклин