Со помислите не стапувајте во разговор

2577

Помислите – тоа се „демони“ (демонска енергија). Ако веќе постојат такви луѓе кој што не е можно да ги убедиме во нешто, дотолку повеќе е невозможно демоните. Разговарајќи со помислите, спротиставувајќи им се, во најдобар случај ќе ги натерате да отстапат за некое кратко време, а потоа тие повторно го предлагаат своето – упорно, истрајно, бескрајно, глупаво повторувајќи едно исто, се додека не го натераат човекот на грев. Постигнувајќи успех во едно, тие продолжуваат и понатаму да го збунуваат човекот се додека не го погубат. Затоа неизоставно направете така како што не учат светите Отци. Предавајќи ѝ се на волјата Божја, не стапувајте во никаков разговор со помислите. Секоја помисла која сее раздор во душата и го нарушува мирот на срцето – од нечестивиот е.

Старец Софрониј Сахаров

Previous articleWhy do we call our priests “father”?
Next articleСвета Литургија во манастирот Донибрук