Слободен си тогаш кога се бориш

1568

Драги мои, страдањето е дар од Бога. Христовата мисија на земјата била да го спаси светот преку страдање, а страдањето донесува многу смирение. Да бегаме од сопственото страдање е погрешно. Ти вистински си слободен тогаш кога се бориш, кога си присутен на крстот. Страдањето носи длабока мудрост и прави сериозно да размислиме за своето спасение.
Се постaвува прашањето: како нашето срце реагира на страдањата околу нас? A најглавно прашање кое ќе ни биде поставено на страшниот суд е: Зошто повеќе внимание не сме обратиле на ближниот?

Старец Арсениј Папачок

Previous articleБогородичен Пост
Next articleПреображение Господово во манастирот Донибрук