Просјакот ја испружува раката за да ти го пружи Царството Небесно

2220

Милостината не значи само да даваш. Милостината значи да го прифатиш човекот кој седи до тебе и да не го отфрлуваш дури и во помислите. Имајќи милост спрема другите, покажувате дека сте слични на Господа. Просјакот ја испружува раката не да бара, туку да ти го пружи Царството Небесно, а ти не забележуваш! Запомнете: просјаците се библиски личности. Сакаш да станеш богат? Дај сè што имаш! А ќе примиш двојно! Човекот не пресметува многу кога ќе добие, но запомнува кога ќе даде. Научете се да живеете не само за себе, туку да живеете за сите кои се со вас. Милоста Божја го поништува пеколот (судот).

Старец Арсениј Папачок

Previous articleСвета Литургија во манастирот Роклин (22 Недела по Педесетница)
Next articleСвета Литургија во црквата Свети Илија во Футскрај (22 Недела по Педесетница)