Преголемата строгост е опасна, бидете едноставни и искрени

2189

Не бидете премногу строги. Преголемата строгост е опасна. Таа ја држи душата само во надворешниот подвиг, не давајќи ѝ длабочина. Бидете помеки, не се залагајте за надворешни правила. Мислено разговарајте со Господ и светиите. Настојувајте да не поучувате, а со кроткост еден друг поправајте се. Бидете едноставни и искрени… Погледнете наоколу – така живее сето создание и му благодари на Господ. Така и вие да живеете во светот – со Бога.

 

Протоереј Николај Гурјанов

Previous articleСвета Литургија во црквата Свети Илија во Футскрај
Next articleГоспод е насекаде и без Неговото допуштение не бидува ништо