Покајанието е обнова на Крштението

1310

Покајанието е обнова на Крштението. Покајанието е завет со Бог дека ќе се води еден нов живот. Покајанието е извор на смирение. Покајанието е неотповикливо откажување од секоја желба за телесни добра. Покајанието е самоосудувачка мисла и грижа за себе без грижа за надворешните нешта. Покајанието е ќерка на надежта и одрекување на безнадежноста. Покајникот е осуденик кој што не е лишен од чест. Покајанието е очистување на совеста. Покајание, тоа е доброволно трпење на сите маки. Покајникот е човек кој што самиот себеси си изрекува казна…

Знак за грижливото покајание е тоа што човекот се смета себеси заслужен за видливата и за невидливата неволја што го снашла, па и за нешто потешко од неа.

Свети Јован Лествичник

Previous articleСвета Литургија во Соборната црква во Сиденхам
Next articleСвета Литургија во црквата Света Петка во Мил Парк