Мудриот христијанин секогаш молчи

2066

Тешко е да се спаси душата на оној кој не го чува молчењето, кој во секое време се занимава со празни разговори за земното и суетното, особено осудувајќи ги другите. Не за џабе е кажано: кој е многуговорлив, тој е и многугрешен. Каква длабока вистина има во тие зборови! Обидете се да го анализирате вашиот вообичаен разговор, да го разложите, па ќе видите дека скоро секој збор е грев: жалба, срам, ропот, спор, па дури и борба, осуда и клевета… Мудриот христијанин секогаш молчи, затоа што знае: јазикот иако е мек и мал, болно го повредува срцето, а што е најважно – ја погубува душата.

Схи-игумен Сава Псково-печерски

Previous articleНедела на Света Марија Египетска - Света Литургија во црквата Света Богородица - Пречиста во Ливерпул
Next articleВоскреснување на еден нарко-зависник - чудо на преподобен Гавриил Ургебадзе