Крстот на искушенијата е повозвишен од даровите

1460

Блажен е оној човек што овде се мачи, затоа што, колку повеќе страда во овој живот, толку поголема помош добива за во оној, бидејќи така добива простување на своите гревови. Крстот на искушенијата е повозвишен од талантите, од благодатните дарови, со кои нé дарува Бог. Блажен е оној човек што има не само еден крст, туку пет. Мачењето или маченичката смрт е чиста плата. Затоа во искушенијата треба да речеме: „Ти благодарам, Боже мој, затоа што тоа ми беше потребно за мое спасение“.

Преподобен Пајсиј Светогорец

Previous articleГуруистичките групи во Црквата 
Next articleТатковиот завет