Бог го бара она што е според силата на човекот

1963

Телесниот пост не значи ништо без духовниот пост на внатрешниот човек, кој се состои во чување од страстите. Овој пост на внатрешниот човек му е угоден на Бог, Кој ќе ве награди за недостатокот на телесниот пост.

Сè правете со расудување и определете си ја сопствената мерка, за да потоа не се обесхрабрите. Делувањето преку силите, во милосрдноста, постот и сѐ друго е неразумно, бидејќи подоцна доведува до конфузија, очајание и себесожалување. Бог го бара она што е според силата на човекот.

Преподобен Варсануфиј Велики

Previous articleМало Повечерие со Акатист кон Пресвета Богородица во црквата Света Богородица - Пречиста во Ливерпул
Next articleМало Повечерие со Акатист кон Пресвета Богородица во Соборната црква во Сиденхам