Љубовта Христова нè вдахновува да се жртвуваме за ближниот

1834

Љубовта Христова нè вдахновува да се жртвуваме за ближниот. Како што Христос, кога беше распнат, Го молеше Својот Небесен Отец да им прости на оние кои Го распнаа зошто не знаеа што прават. Без жртва, односно кога го осудуваме својот брат кој погрешил, ние го туркаме да падни уште подлабоко. Но кога кон него ќе се oднесуваме молчешкум (без приговор), со жртвата на нашата љубов и со тајна молитва за него, можеме да ја разбудиме неговата совест, која ќе го обвини (освести), и така тој ќе дојде до покајание и поправка.

Свети Порфириј Kaвсокаливиски

Previous articleТрпете ги искушенијата без негодувања
Next articleСвета Литургија во манастирот Свети Наум Охридски во Роклин