Church & Society

Гуруистичките групи во Црквата 

Зборот „Гуру“ (учител) денес е познат на сите, и мислам, дека смислата му е јасна. Тој дошол кај нас од некои источни религии, особено од хиндуизмот. Во оделни источни религиозни групи, се смета дека ако следбеникот нема гуру, тој е ништо, не дост...

Среќата не е главна цел на бракот

Бракот е пат за спасение на човекот. Ако го разгледаме од стојалиштето на духот на Црквата, тогаш ќе мораме да признаеме дека главната цел...

Светоста на родителите е најдоброто воспитување во Господа

Во личноста на децата да Го гледаме Бога и да им ја дадеме Божјата љубов. Треба и децата да научат да се молат. За...

Децата не треба да се притискаат и да се принудуваат

За децата треба повеќе да се молиме, а помалку да им зборуваме Сè се успева со молитва, со молчење и со љубов. Ги сфативте ли...

Разлози против контрацепцијата, стерилизацијата, вештачкото оплодување и абортусот

Предавање на доктор Антун Лисец Др. Антун Лисец е хрватски доктор, римокатолик, чии ставови се потпираат, пред сѐ, врз база на современите медицински сознанија и...

Домашно воспитување

Детето, додека е мало, сè прима во своите чувства, и како што детето расте, потребно е во него да се поттикне волјата. Уште од...

Описот на Исус Христос од управникот Публиј Лентул до римскиот Цезар

Во Рим, во една од библиотеките, пронајден е еден неспорно автентичен ракопис, од голема историска вредност. Тоа е писмото, кое Публиј Лентул, управникот на Јудејците...