Sermons & Lectures

Никој не се искачил на Небото живеејќи во задоволства

Во Православната Црква болката, и секој друг вид страдање за верниот човек воопшто не се исклучува, туку истите добиваат сосема ново достоинство, тие се...

Jа изгонивте темнината и ја озаривте земјата со светлината на Божјото слово – проповед...

Првопрестолни меѓу апостолите и учители на вселената, молете го Владиката на сите да ни дарува мир на светот и на душите наши - велика...

Само чудото на покајанието може да нè спаси

Човекољубивиот Бог преку искреното покајание веднаш го прима обраќањето на Своите чеда што згрешиле. Човекот кој што го мрази злото и го сака доброто,...

Среќата не е главна цел на бракот

Бракот е пат за спасение на човекот. Ако го разгледаме од стојалиштето на духот на Црквата, тогаш ќе мораме да признаеме дека главната цел...

Христијанската вера ни е доверена

Има некои вистини во христијанската вера, кои што не бива да ги забораваме. Тука ќе се обидам да ги опишам основите на христијанството. Првата...

„Христос воскресе!“ не како формула а како жива реалност и исповедање на верата

Кога бев млад и особено како студент по богословие, си поставив задача многу внимателно да прочитам и проследам што кажуваат апостолите во Евангелијата и...

Господ мој и Бог мој – беседа на Митрополитот Антониј Суружки на Томина Недела

Денес го почитуваме споменот на светиот апостол Тома, запаметен од сите како човекот кој се посомнева во воскресението на Христос, кога останатите апостоли му...