Одбележан крајот на учебната 2022 за учениците од наставата по веронаука во училиштето Карлтон,...

“За да се познае мудроста и поуката, за да се разберат изреките на разумот за да се усвојат правилата на благоразумието, … на младите...

Синаксар во Светиот и Велик Понеделник

Стихови на Јосиф прекрасниот: Целомудрениот Јосиф, се покажа држител на правдата, Давател на пченица и ризничар на добра. Стихови за исушената смоква:  Еврејското собрание, без духовни плодови, Христос...

Спомен на 318-те Богоносни отци во Никеја

Во Седмата Недела по Пасха, го славиме споменот на 318 Богоносни отци кои се собрале на Вселенскиот Собор во Никеја (325 г.). Светите Отци...

Не отфрлај ме Боже Мој, но мене која се каам спаси ме

Во Светата и Великата Среда го славиме споменот на жената блудница, која го помаза Господа со миро, непосредно пред страдањата на Спасителот. Христос го...

Православната вера

Верата според апостол Павле е: „жива претстава на она за кое се надеваме и доказ на она што не го гледаме“ (Евр. 11; 1). За...

Света Тајна Крштение

Нашиот Господ Исус Христос рекол: „Ако некој не се роди од вода и Дух, не може да влезе во царството Божјо“ (Јован 3, 5) Со ова...

Божјо Откровение

Божјо откровение го нарекуваме сè она што Бог го открил и продолжува да им го открива на луѓето за да можат правилно да веруваат,...