Our Faith

Thy kingdom come (Lord's prayer - explanation - part three)

The second petition of the Lord’s Prayer is: “Thy kingdom come.” As with the first petition, we must ask what meaning does a believing...

Како да се подготвиме за првата исповед

Вие размислувате да дојдете на исповед, но уште не сте се одлучиле да го направите тоа? Вас ве буни тоа што не знаете како...

Why is it proper to honor Mary?

To begin with, the Bible shows us that it is. Beyond this there are two basic reasons why it is proper to honor her: ...

A spiritual father – a teacher

Што означува поимот духовен учител (отец) и која е неговата улога во животот на Христијанинот? За почеток ќе наведеме извадоци од зборникот на поуки на...

Светите Икони

Што се тоа икони и зошто се потребни? За да сфатиме што е икона („икона“ на грчки значи – лик, слика) треба да ѕирнеме во...

Божикниот пост

Божикниот пост му претходи на празникот Рождество Христово, трае 40 дена и се нарекува исто така „Филипов пост“, бидејќи започнува после 27 ноември –...

Разлози против контрацепцијата, стерилизацијата, вештачкото оплодување и абортусот

Предавање на доктор Антун Лисец Др. Антун Лисец е хрватски доктор, римокатолик, чии ставови се потпираат, пред сѐ, врз база на современите медицински сознанија и...