Sacraments & Ministrations

Како треба Христијанинот да се подготвува за Светата Причест и колку често да се...

Воопшто земено, често учество во Светата Тајна Причест се одредува лично кај секој православен верник, по благослов и совет на духовникот или свештеникот, откако...

Света Тајна Причест

ПРАШАЊЕ: Што е Света Тајна Причест? ОДГОВОР:  Црквата ги нарекува Свети Христови Тајни - Телото и Крвта Христови, во кои се претвораат (ја менуваат својата...

Света Тајна Миропомазание

Светата Тајна Миропомазание ја дополнува Светата Тајна Крштение, заедно со неа правејќи единствен црковен чин. Ова света тајна се состои од помазување на одредени...

Света Тајна Крштение

Нашиот Господ Исус Христос рекол: „Ако некој не се роди од вода и Дух, не може да влезе во царството Божјо“ (Јован 3, 5) Со ова...

Declaration of Dependence - The Sacrament of Confession

My child, do you want to crush the head of the serpent? Openly reveal your thoughts in confession. The strength of the devil lies...

The water blessed on Theophany

Дали се разликува водата осветена вечерта, на 18 јануари, од богојавленската вода – на 19 јануари? Кога сепак треба да се зема водата?Благодатта на...

On the Time and Place of Confession

The prayers and services of the Church demonstrate to us the need for regular, weekly Communion. Without it, we cannot expect to live our...