Our Faith

THE FIFTEENTH INSTRUCTION. ON THE HOLY FORTY DAYS OF LENT

In the Law it is written that God commanded the sons of Israel to give a tenth part of all they had acquired during...

Синаксар во Неделата Сиропусна

Светот горчливо нека заплаче со родоначалниците: Оној што отпадна, заедно со паднатите (ангели), поради слатката храна. Во овој ден правиме спомен на паѓањето на првосоздадениот...

Сабота од Сирната седмица

Синаксар На душите на праведните, чиј спомен е секогаш присутен, како жртва им ги принесувам моите зборови на покајание. Во претходните празници, богоносните отци постапно нѐпоучија...

Подготовка за Великиот пост – Сирната седмица

Последната подготвителна седмица се нарекува сиропусна, сирна, млечна или масленица. Во таа недела се употребуваат млечни производи: млеко, сирење, масло и јајца. Снисходејќи кон...

Синаксар во Неделата Месопусна

Кога ќе седнеш, Судијо на сите, да ја судиш сета земја, удостој ме и мене да го слушнам овој глас: „Дојдете, благословени на мојот...

Sunday of the Prodigal Son - Synaxarion

Ако си блудник како мене, биди храбар, оди,  зашто вратата на Божјите добрини се отвори за сите.Во овој ден го празнуваме враќањето на блудниот...

За црковните празници – Свети Теофан Затворник

Бог за нашите дела и работи ни одредил шест денови, а за Себе си задржал само еден ден - седмиот (Неделата). На државните празници се потрошува...