Воскресение Христово во црквата Свети Никола во Престон

1192

Христос Воскресна! Навистина Воскресна!

Сега настапува за нас верните, долг, вечен и неугаслив светол ден: големата и таинствена Пасха – сликовито е извршена низ времињата, кога господствуваше законот. Пасха, дело достојно за восхит на Божественото совршенство и сила. Навистина, голем празник и вечно жив споменик!

Од страдањето се раѓа исцеление, од смртта – бесмртност; од мртвилото – живот; од поразот – здравје; од паѓањето – напредок; од слегувањето – искачување! Так Бог го извршува Своето големо дело – така од невозможното го прави неочекуваното, за да се сфати, дека за Неговата волја сè е можно.

Слово на Свети Јован Златоуст за Воскресението Христово

IMG_9039 IMG_9126 IMG_9123 IMG_8823 IMG_8801 IMG_9041 IMG_8861_1 IMG_8914_1 IMG_8898_1 IMG_8919_2 IMG_8924_1 IMG_8923_1 IMG_8929_1 IMG_8938_1 IMG_8951 IMG_8945_1 IMG_9013 IMG_9024 IMG_9075 IMG_9076

Previous articleВелигденско послание на Високо-преосветениот Митрополит г. Петар
Next articleВоскресение Христово во манастирот Свети Прохор Пчински во Донибрук