Од канонската посета на Митрополитот г. Петар: Август – Септември, 2016 г.

1236

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Преспанско-пелагониски и администратор Австралиски и Новозеландски г. Петар, богослужеше Божествена Литургија и проповедаше:

На 18. 08. 2016 г., Претпр.  на Преображение,  (вечерна)  во храмот “Св. Климент Охридски” во Порт Кембла,

На 19. 08. 2016 г.,    Преображение Господово, во храмот “Свети Климент Охридски“ во Порт Кембла,

На 19. 08. 2016 г., Преображение Господово,  (вечерна)   во храмот “Св. Богородица” – Ливерпул;

На 20.08.2016 г., Преп. Домитијан, во храмот “Св.Пречиста” – Ливерпул ОСВЕТУВАЊЕ на темели на нов храм “Св Пречиста” – Ливерпул;

На 20.08.2016 г., Преп. Домитијан (вечерна) во  храмот “Св. Пречиста” – Ливерпул;

На 21.08.2016 г., Св. Емилијан во  храмот “Св. Пречиста” – Ливерпул;

На 26.08.2016 г. Преп. Максим Исповедник (вечерна) во храмот” Собор на Пресвета Богородица” – Аделаид;

На 27.08.2016 г., Св.пророк Михеј во храмот” Собор на Пресвета Богородица” – Аделаид; ”

На 27.08.2016 г., Св.пророк Михеј  (вечерна)  во Соборната црква „Рождество на Пресвета Богородица” – Сиднам;

На 28.08.2016 г., Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица во Соборната црква “Рождество на Пресвета Богородица” -Сиднам;

На 28.08.2016 г.Успение на Пресвета Богородица – Голема Богородица (вечерна богослужба) во   манастирот   “Св. Прохор Пчински” во Донибрук;

На 29.08.2016 г., Неракотворен лик на Господ Исус Христос; Св, Јоаким Осоговски во   манастирот   “Св. Прохор Пчински” во Донибрук;

На 29.08.2016 г., Неракотворен лик на Господ Исус Христос; Св, Јоаким Осоговски (вечерна) во   манастирот   “Св. Прохор Пчински” во Донибрук;

На 30.08.2016 г., Св.мч. Мирон во Соборната црква ” Рождество на Пресвета Богородица”  – Сиднам;

На 03.09. 2016 г., Ап.от 70-те Тадеј (вечерна) храмот ‘’Св. Никола’’ Перт;

На 04.09.2016 г., Мч Агатоник во храмот ‘’Св. Никола’’Перт;

08.09.2016 г., Мачнц. Адриана и Наталија (вечерна) во храмот ‘’Св. Петка’’ во Мил Парк;

На 09.09.2016 г., Мч. Фануриј во храмот  “Св. Пр. Илија” Фуцкрај;

На 09.09.2016 г., Мч. Фануриј (вечерна) во храмот ”Успение на Пресвета Богородица” во Бризбен;

На 10.09.2016 г., Преп. Мојсеј Мурин во храмот” Успение на Пресвета Богородица” во Бризбен;

На 10.09.2016 г., Преп. Мојсеј Мурин (вечерна) храмот ‘’Св. Никола’’ во Престон;

На 11.09.2016.г., Отс. Гл. Св. Јован Крстител во храмот “Св. Димитриј Солунски” во Спрингваел;

 

ПОСЕТИ, ПРИЕМИ, СРЕДБИ, РАБОТНИ СОСТАНОЦИ И ПРИСУСТВУВАЊА, СОБРАНИЈА И СЕДНИЦИ:

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот г. Петар, ги посети ,ги прими, се сретна,  и  присуствуваше:

На 19.08.2016 г., средба и работен состанок со управата на црквата “Св. Пречиста” – Ливерпул;

На 23.08.2016 г., присуствуваше и раководеше со генерално собрание во МПЦО ”Св. Климент Охридски“ во Порт Кембла;

На 21.08.2016 г., состанок со Управата на МПЦО “Св.Пречиста” во Ливерпул;

На 21.08.2016 г., состанок со Управата на МПЦО “Св. Христово Воскресение” – Рогдаел;

На 24.08.2016 г., седница на Епархискиот Црковен Суд (ЕЦС) во Митрополијата во Св. Пр. Илија во Футскрај, на која се донесе Пресуда бр. 1/2016 со која Игуменот Гаврил се лишува од свештеномонашкиот чин и се враќа во редот на мирските лица;

На 26.08.2016 г., состанок со Управата на МПЦО “Собор  на Пресвета Богородица” – Аделаид;

На 29.08.2016 г., Епархиско Свештеничко Собрание и семинар за св. Тајна исповед и нејзината злоупотреба од некои свештеници во   манастирот   “Св. Прохор Пчински” во Донибрук;

На 30.08.2016 г., состанок со Управата на Соборната црква”Рождество на Пресвета Богородица” – Сиднам, Мелбурн;

На 02.09.2016 г., седница на Епархискиот Управен Одбор (ЕУО) и Епархискиот Црковен Суд (ЕЦС)во Резиденцијата Каролајн Спрингс;

На 07.09.2016 г., Намесничко собрание со свештениците на Викторија во просториите на резиденцијата во Каролајн Спрингс;

На 09.09.2016 г., собрание на МПЦО” Успение на Пресвета Богородица” во Бризбен, избор и дополнување на членовите на управата.

 

ТРЕБИ, ЧИНОДЕЈСТВИЈА И ОСВЕТУВАЊА:

Неговото Високопреосвештенство Митрополитот г. Петар благоволи да:

На 28.08.2016г. Го ракоположи во Ѓаконски чин ипоѓаконот Јанко Митев во Соборната црква”Рождество на Пресвета Богородица”- Сиднам, Мелбурн;

На 28.08.2016 г., Го ракоположи во свештенички чин Ѓаконот Јанко Митев во манастирот   “Св. Прохор Пчински” во Донибрук;

На 29.08.2016 г., Ги освети Антимисите за црквите во МПЦЕАНЗ, на Божествената Литургија во   манастирот   “Св. Прохор Пчински” во Донибрук;

 

ПРЕДАВАЊА, ПРОМОЦИИ И ИНТЕРВЈУА:

          На 26.08.2016г. интервју на радио СБС програмата на македонски јазик;

          На 0309 2016г.,интервју на радиото МАК Фм радио часот Духовна светлина;

 

Previous articleElizabeth Feodorovna Romanova - Biblical Topic / FILM
Next articleОд тековната изградба на новиот храм во манастирот „Свети Прохор Пчински“ во Донибрук