Навикнете се да бидете свети

909

„Бог ги создал и видливиот и невидливиот свет. Он ги создал и душата и телото. И ако видливиот свет е толку прекрасен, тогаш каков ли е невидливиот. А ако тој е поубав од овој видливиот, тогаш колку ли е над едниот и над другиот Бог, Кој го создал? А ако Создателот на сите добрини и убавини е над сè што е создадено, тогаш заради која причина умот го остава она што е најдоброто од сè и се занимава со она што е полошото од сè – со човечките страсти? Јасно е дека умот свикнал на тоа, однесувајќи се така уште од своето раѓање, не доживувајќи ништо повозвишено. На тој начин, ако преку долготрајна воздржливост од телесните задоволства и преку поучување во божествените работи, успеваме постепено да се ослободиме од лошите навики, тогаш нашиот ум ќе почне да напредува во подвигот – ќе се устрои кон божественото и ќе ги запознае своите сопствени духовни достоинства, за најпосле својата приврзаност да ја пренесе кон Бог.“

Свети Максим Исповедник

Previous articlePortraying Hell is Easy, Heaven Is Impossible
Next articleКој ја сочувал љубовта тој и ќе се спаси – старец Гавриил Ургебадзе