Our Faith

Спомен на 318-те Богоносни отци во Никеја

Во Седмата Недела по Пасха, го славиме споменот на 318 Богоносни отци кои се собрале на Вселенскиот Собор во Никеја (325 г.). Светите Отци...

Како да те погребам, Боже мој?

Тебе Кој со Светлина се облекуваш како со облека, кога Јосиф Те симна од крстот со Никодим, и кога Те виде мрстов, необлечен и...

Луѓе мои, што ви направив а што ми вративте…

Луѓе мои, што ви направив, или со што ви здодеав? На слепците ваши вид им дадов, лепрозните ги очистив, човекот на одарот го кренав;...

Денес Јуда се согласи на предавство

Денес Јуда се согласи на предавство, а Кајафа неволно признава дека еден треба за сите доброволно да пострада. Избавителу наш, Христе Боже, слава Ти....

Не отфрлај ме Боже Мој, но мене која се каам спаси ме

Во Светата и Великата Среда го славиме споменот на жената блудница, која го помаза Господа со миро, непосредно пред страдањата на Спасителот. Христос го...

Оној што за престол го има небото, седнат на осле влегува во Ерусалим

На пет дена пред Пасха, Исус ги испрати Своите ученици да приведат ослица со мало осле. И Оној што за престол го има небото,...

Дванаесет параболи изговорени од Христос за Царството Небесно

Царство Небесно. Што е тоа, и каде е? Во философските и религиозните книги, за Царството небесно се говори како за нешто кое е на оној свет. Одговор на ова прашање според учењето на Црквата, не може да даде секој човек...