Среќата не е главна цел на бракот

Бракот е пат за спасение на човекот. Ако го разгледаме од стојалиштето на духот на Црквата, тогаш ќе мораме да признаеме дека главната цел...

Поуки на Светите Отци за бракот и воспитувањето на децата

Оние кои се женат и мажат, должни се, во таа заедница да стапуваат со согласност на епископ, за да тој брак биде во Господа,...

Децата не треба да се притискаат и да се принудуваат

За децата треба повеќе да се молиме, а помалку да им зборуваме Сè се успева со молитва, со молчење и со љубов. Ги сфативте ли...

Семејството како училиште

Многу често имаме прилика да видиме, како децата на многу духовни, верски образовани луѓе, не го познаваат ниту Евангелието ниту црковниот живот, ниту богослужбите:...

Liturgy and Live-streaming: Two things that don't go together

Со избувнувањето на Коронавирусот, постојано слушаме повици од многу архиереи и свештеници, да се практикува социјалното дистанцирање, да се избегнува присуство на Литургијата и да се замени со гледање емитувања во живо (live-streaming) на литургиски...

How to Teach Children the Love of God

Children learn love of God from their parents. Every Orthodox parent wants their children to grow up attending Sunday Liturgies and staying active in...

Разлози против контрацепцијата, стерилизацијата, вештачкото оплодување и абортусот

Предавање на доктор Антун Лисец Др. Антун Лисец е хрватски доктор, римокатолик, чии ставови се потпираат, пред сѐ, врз база на современите медицински сознанија и...