Events

Successful donation campaign for the completion of the Parish Cultural Center in Sydenham

На 29 август 2020 г., на црковната сметка за изградба на Парохискиот културен центар при Соборната црква во Сиденхам, пристигнаа паричните средства собрани од донаторската акција „Completion of the Sydenham Church Hall“ организирана на празникот Илин...

Свештенството на Австралиско-новозеландската Епархија – рамо до рамо со народот на Протестот „Ние сме...

На 04 Март 2018 година, пред Парламентот на Викторија, Македонците од Мелбурн одржаа мирен протест под слоганот „Ние сме Македонци во одбрана на Македонија“....

Училиште за подготовка на просфора

На 1 Април, 2017 г., откако се отслужи Воскресната вечерна богослужба во црквата Света Петка во Мил Парк, во организација на Неделното Црковно Училиште...

Во слава на Бога – Богослужбени книги на македонски јазик. Промоција на книги и...

На 29 Јануари 2017,  во навечерието на празникот Свети Антониј Велики, во МПЦ „Света Петка“ во Мил Парк, по вечерната богослужба, беа промовирани: Преводите на...

Благословен почеток на нови градежни работи во Свети Илија, Футскрај

На 29 септември во Попразненството на празникот Воздигнување на Чесниот и Животворен Крст, со благослов на надлежниот Архиереј, во црквата Свети Илија во Футскрај...

Одбележан крајот на учебната 2022 за учениците од наставата по веронаука во училиштето Карлтон,...

“За да се познае мудроста и поуката, за да се разберат изреките на разумот за да се усвојат правилата на благоразумието, … на младите...

20 годишен јубилеј од постоењето на МПЦО Света Петка во Мил Парк, Мелбурн

Со благослов на Неговото високо-преосвештенство, Митрополитот Преспанско-пелагониски и Администратор Австралиско-новозеландски, г. Петар, на 9 ноември 2017 година, во црквата Света Петка, Мил Парк, се...