Литургија

Како да те погребам, Боже мој?

Тебе Кој со Светлина се облекуваш како со облека, кога Јосиф Те симна од крстот со Никодим, и кога Те виде мрстов, необлечен и...

Луѓе мои, што ви направив а што ми вративте...

Луѓе мои, што ви направив, или со што ви здодеав? На слепците ваши вид им дадов, лепрозните ги очистив, човекот на одарот го кренав;...

Денес Јуда се согласи на предавство

Денес Јуда се согласи на предавство, а Кајафа неволно признава дека еден треба за сите доброволно да пострада. Избавителу наш, Христе Боже, слава Ти....

Не отфрлај ме Боже Мој, но мене која се каам спаси ме

Во Светата и Великата Среда го славиме споменот на жената блудница, која го помаза Господа со миро, непосредно пред страдањата на Спасителот. Христос го...

Оној што за престол го има небото, седнат на осле влегува во Ерусалим

На пет дена пред Пасха, Исус ги испрати Своите ученици да приведат ослица со мало осле. И Оној што за престол го има небото,...

Како да се подготвиме за првата исповед

Вие размислувате да дојдете на исповед, но уште не сте се одлучиле да го направите тоа? Вас ве буни тоа што не знаете како...

Света Тајна Покајание

Светата Тајна Покајание е свештеничко дејство, во кое свештеникот, со силата на Светиот Дух која му е дарувана, го „разрешува“ (одврзува, ослободува) од гревот...