Руската Православна Црква ја призна Македонската Православна Црква — Охридска Архиепископија за автокефална Сестринска црква

1087

На 25 август 2022 година, на седницата на Светиот синод на Руската православна црква, беше слушнато соопштението на Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил за доделувањето на автокефалноста на Македонската православна црква – Охридската архиепископија од страна на Српската православна црква (Журнал, РПЦ бр. 62).

Синодот одлучи да му се заблагодари на Господ Бог за решавањето на прашањето за статусот на Православната црква во С. Македонија на канонска основа и да ја признае Македонската Православна Црква – Охридската Архиепископија, како автокефална сестринска црква, впишувајќи го името на нејзиниот Претстојател, Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан, во светите диптиси.

Членовите на Синодот изразија надеж дека Македонската православна црква, Охридската архиепископија, најмладата во семејството на автокефалните православни цркви, цврсто ќе чува светата православна вера во чистота и непорочност и ќе ја запази верноста кон православната канонска традиција.

Учесниците на седницата, исто така, одлучија да ги известат Неговата Светост Српскиот Патријарх Порфириј и Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан, за одлуката на Светиот Синод.

***

СПИСАНИЕ бр.62

Соопштение од Неговата Светост Патријарх Московски и на цела Русија Кирил за доделувањето на автокефалност на Македонската православна црква – Охридската архиепископија од страна на Српската православна црква.

Референца:

„Светиот синод на Руската православна црква на седницата на 27 мај (Дневник бр. 43), со благодарност кон Бога, ја прифати веста за обновувањето на заедништвото меѓу Српската патријаршија и Македонската православна црква, Охридската архиепископија, во мај 16, во статус на автономна црква, кој и бил доделен во 1959 г. Исто така, беше објавено дека Архиерејскиот собор на СПЦ на 15-21 мај 2022 година, како одговор на петицијата на Македонската православна црква – Охридската архиепископија, едногласно ја благослови нејзината автокефалност.

На 5 јуни 2022 година, во катедралната црква Архангел Михаил во Белград, Неговата Светост Патријарх српски Порфириј и Неговото Блаженство Архиепископ Охридски и Македонски Стефан отслужија Божествена Литургија во богослужба на архиереите на Српската православна црква и на Македонската православна црква. — Охридска архиепископија. На крајот од Литургијата, Неговата Светост Патријархот Порфириј, исполнувајќи ја одлуката на Архиерејскиот собор на СПЦ, свечено на Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан му го врачи томосот, потврдувајќи ја автокефалноста на Македонската православна црква – Охридска Архиепископија.

Неговата Светост Патријарх Србија Порфириј го информираше Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил за настанот во писмо од 8 август 2022 година, изразувајќи ја својата желба и молба до Руската православна црква: „да ја прифатите и целосно споменатата канонската црква како најмладата сестринска автокефална православна црква, давајќи пример на истиот начин да го сторат останатите помесни православни цркви“.

Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски Стефан, исто така, испрати писмо од 13 јули 2022 година до Неговата Светост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил, во кое го информира за наведените „радосни настани со кои Бог ја удостоил Помесната Црква во Македонија“.

Превод од официјалното соопштение на Руската Православна Црква, Московската Патријаршија

Извор: Патриархия.ru

Previous articleПрославен празникот на преподобен Наум Охридски во неговиот манастир во Роклин
Next articleМолитвено прославен преподобниот Прохор Пчински во неговиот манастир во Донибрук