A Quiet Revelation – Father Stephen Freeman

Врева. Звукот на светот околу нас вообичаено се именува како врева. Речиси ништо не се претставува себеси како неважно или како нешто што може да...

Недела на простувањето

Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух. Вечерва стапуваме целосно во Великиот пост. Сите претходни недели беа време во кое бевме должни да...

Love is the most melodious note of life

И ние сме икона: осквернета, но и осветена

Беседа на митрополит Антониј Блум во Неделата на Православието Во Неделата на Православието, во денот на Торжеството на Православието ние славиме еден црковен настан: крајот...

Само чудото на покајанието може да нè спаси

Човекољубивиот Бог преку искреното покајание веднаш го прима обраќањето на Своите чеда што згрешиле. Човекот кој што го мрази злото и го сака доброто,...

What Orthodox Christianity Is and Isn't - Monk Moses the Athonite

Нема да спомнувам цитати од книги, но ќе зборувам од моето срце. Вистината е единствено во Православието. Тоа е покана за возбудлива и неверојатна...

Господ мој и Бог мој – беседа на Митрополитот Антониј Суружки на Томина Недела

Денес го почитуваме споменот на светиот апостол Тома, запаметен од сите како човекот кој се посомнева во воскресението на Христос, кога останатите апостоли му...